Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

«Чесні» підприємці «попали» на 7 мільйонів гривень

September 8, 2017

Бізнесмени Херсонщини завдали собі чималого клопоту, помилково розмірковуючи, що користуватися електричною енергією і не сплачувати за неї – це зовсім не злочин. За що мають тепер сплати збитків на суму 7 082 403, 41 грн.

Факти порушення споживачами Правил користування електричної енергії енергетикам доводиться виявляти ледве не щодня. Систематичні рейдові перевірки виявляють факти використання окремими громадянами нечесних та невдалих способів уявної економії.

Не дивлячись на намагання порушників всілякими способами приховати злочини, енергетики постійно викривають таких «економістів» та притягують до відповідальності. Для цього на підприємстві використовують надсучасні прилади для виявлення незаконного втручання у електромережі.

Експерименти з «економією» привели до відкриття кримінальних проваджень відносно багатьох підприємців Херсонської області. Адже інтернет-шахраї або ж народні «кулібіни», які пропонують за немалі кошти скористатися додатковими пристроями для втручання в роботу лічильників, приховують від покупців правду та гіркі наслідки. Такі саморобні пристрої, які, начебто, економлять заповітні кіловати, несуть в подальшому чималий клопіт, сором, істотні матеріальні втрати та кримінальну відповідальність. Прикладів тільки у поточному році чи мало....

Власник підприємства, яке пропонує ангари для зберігання сільгосптехніки, що у с.Комишани, використовував радіоелектронний пристрій, який дозволяв споживати електричну енергію яка приладом обліку не враховувалась. Сума стягнень за складеним  актом про порушення горе підприємцем Правил користування електричною енергією склала 296 503 гривень.

Господар майнового комплексу по виготовленню виробів із бетону, що в м.Херсон, взагалі вирішив, що має право самовільно підключити власні електроустановки до мереж «Херсонобленерго». За такі протиправні дії порушник тепер міркує, як сплатити завдані підприємству збитки на суму 425 519, 42 грн.

Керівники виробничого комплексу, розташованого по вулиці Домобудівна м. Херсон, користувалися електроенергією поза електролічильником, чим завдав енергопостачальнику збитків на суму 544 334,05 грн.

Жадібний володар цілісного майнового комплексу по тій же вулиці Домобідівній у м.Херсон, був «спійманий» на гарячому за без облікове підключення до електромереж, за що має відшкодувати збитки Товариству понад 1мільйон 300 тисяч гривень.

Такими ж протизаконними методами діяв і інший «чесний» бізнесмен, власник одного з кафе по вулиці Шенгелія в м.Херсон. За що має тепер купу проблем і фінансові зобов’язання на суму 579 277,62 грн.

Власник кіоску-магазину по вулиці Ракетна, м.Херсон, з метою використання електричної енергії поза лічильником, змонтував та використовував у прихованому місці спеціальний пристрій. В результаті «сумнівна» економія обійшлася підприємцю в кругленьку суму – 210 778,2 грн.

Кмітливий фермер в Білозерському районі, пошкодив лічильник, щоб той перестав враховувати використані кіловати електроенергії. Тепер має сплатити збитки на суму 347 329, 68 грн.

Такі факти непоодинокі та окрім порушення закону, саморобні викрутаси з крадіжками електроенергії, «горе споживачі» наражають на небезпеку себе і оточуючих людей, адже усе роблять на свій страх і ризик, не думаючи про правила безпеки.

В Білозерському районі відповідальний за енергообладнання насосної станції прорив тунель через який проникав до трансформаторної підстанції  з напругою 10 кВт з метою зупинки електролічильника. Факт втручання в роботу енергообладнання був викритий енергетиками, за такі дії всьому колективу садового товариства доведеться відшкодувати збитки на суму 331 873, 92 грн.

Найбільшої біди завдають собі та оточуючим крадії електричної енергії, використовуючи високочастотні генератори. Такі прилади окремі горе-господарі встановлюють у своїх помешканнях, кафе, на виробництві. Наслідки впливу таких пристроїв на здоров'я приблизно такі ж, як знаходження біля генератора на Чорнобильські АС.

Один з таких бізнесменів в с.Софіївка за використання на виробництві радіоелектронного пристрою дистанційного керування наніс та сплачує збитки на 1 728 974,12 грн.

За усіма виявленими фактами розкрадання електричної енергії поліцією відкриті кримінальні провадження за ознаками статті 188-1 Кримінального кодексу України «Викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання»

І окрім сплати нанесених збитків енергетикам, законом ще передбачено покарання у вигляді штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. А якщо крадієм є посадовець чи власник юридичної особи, то позбавлення волі вже зростає до 5-7 років.

Тож чи варто ризикувати власним здоров’ям, репутацією і гаманцем?

ПрАТ «ЕК «Херсонобленерго» щиро вдячне всім сумлінним платникам - споживачам електричної енергії!

 

Нагору